Milyen zene szólt Mátyás király udvarában?

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Milyen zene szólt Mátyás király udvarában?

2022. június 30. 18:00 - 20:00

Ingyenes

ACADEMIA DE LOS NOCTURNOS
‘Bourdon’ – Mesteri többszólamúság a magyar királyné körül
2022. június 30. csütörtök, 18 óra (bencés templom)

A ’La Academia de los Nocturnos’ régizene együttes igen különleges, magyar vonatkozású műsorral látogat el Győrbe június végén. A projekt-alapú együttes tagjai elsősorban spanyol és portugál énekes és hangszeres művészek, akik közül a legtöbben a hollandiai hágai zeneakadémián (Koninklijk Conservatorium Den Haag) végeztek.

Vezetőjük Isaac Alonso de Molina historikus billentyűművész, énekes, karnagy, zeneteoretikus, a hágai zeneakadémia professzora. Győri koncertjükre egy énekes kvartettel érkeznek, rendkívül izgalmas programmal, melyet a Szent Ignác Bencés Templom fiúkórusával, a Collegium Musicum Jaurinensével koprodukcióban adnak elő.

A program középpontjában egy többszólamú miseordinárium áll, mely egy Nápolyból származó, késő XV. sz-i forrásban található. A kódex hat misét tartalmaz, melyek mindegyike az ismert középkori dal, a L’homme armé (=fegyveres férfi) dallamának soraira íródott. A misék szerzőjének személyéről csak ötleteink vannak, legvalószínűbbnek Antoine Busnoys első generációs frank-flamand zeneszerzőt tartják a zenetudósok. A művek mindenesetre a legmagasabb szintű zeneszerzői kompetenciákról tanúskodnak – nem csoda, hiszen a feltételezések szerint a kódex Merész Károly burgundiai herceg ajándéka volt Aragóniai Beatrixnek, Corvin Mátyással való frigyre lépése alkalmából. (Beatrix édesapja, I. Ferdinánd nápolyi király tagja volt az Aranygyapjas lovagrendnek, melyet Merész Károly édesapja, III. Jó Fülöp alapított.)

Ennek a hármas szövetségnek (burgundiai hercegség-nápolyi királyság-magyar királyság) az akusztikus leképezése ez a rendkívüli koncert. Lovagi legendák, aranygyapjasok, késő-középkori politika, Merész Károly, Aragóniai Beatrix és Corvin Mátyás, reneszánsz többszólamúság – ha ezek közül bármelyik (vagy mindegyik) megragadta a figyelmét, feltétlenül hallgasson meg minket június 30-án csütörtökön, 18 órakor a győri bencés templomban!

A belépés ingyenes.

Részletek

Dátum:
2022. június 30.
Időpont:
18:00 - 20:00
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:

Helyszín

Szent Ignác Bencés Templom
Széchenyi tér 9.
Győr, 9022