Capella Pratensis koncert

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Capella Pratensis koncert

2022. július 8. 19:00

6000Ft

A hollandiai székhelyű Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes Josquin Desprez (frankoflamand zeneszerző) műveire és a XV-XVI. század többszólamú zenéire specializálódott. Az énekegyüttes történeti és művészeti kutatásokon alapuló műveit a reneszánsz kor szokásához hasonlóan adják elő, azaz az eredeti menzurál kották hasonmásait körbeállják, idézve meg így a kor eredeti miliőjét, hangzásvilágát. Az énekegyüttes alapításuk éve, 1987 óta rendszeresen fellépnek Hollandiában és Belgiumban, neves nemzetközi fesztiválokon Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban.

A Cappella Pratensis énekegyüttes Magyarországra most először látogat el, győri koncertjük témája Gyümölcsoltó Boldogasszony (Annuntiatio Beatæ Mariæ Virginis), azaz Jézus fogantatásának, illetve születése hírüladásának ünnepe.

A program középpontjában a reneszánsz irodalom egyik legikonikusabb műve, Josquin Desprez ‘Ave maris stella’ kezdetű Mária-himnusz témájára komponált miseordináriuma áll. Szűz Mária tisztelete a késő középkorban különböző vallási gyakorlatok és az ezekhez kapcsolódó művészi alkotások szinte kimeríthetetlen forrása volt.

Ezen gyakorlatok közül is az egyik legrégibb s legjelentősebb Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, mely kezdetben az Úr ünnepe volt és neve: ’Annuntiatio Domini’, ami Krisztus születésének hírüladását jelenti. A karácsonyi készületben, december legsötétebb napjaiban gyakran – egyfajta liturgikus játékként – felidézte az egyház Gábriel angyal és Mária találkozását. Az együttes ehhez a programhoz a Sixtus-kápolnából származó zenei forrásokhoz nyúlt, amelynek kórusában maga Josquin Desprez is énekelt a XV. század végén.

A program középpontjában az általa komponált ’Missa Ave maris stella’ áll, mely a reneszánsz zeneirodalom egyik legikonikusabb műve. A Cappella Pratensis az ünnephez illő gregorián tételekkel és motettákkal egészíti ki a műsort.

A műsor:

gregorián himnusz: Ave maris stella
G. DUFAY: Sumens illud Ave
J. DESPREZ: Monstra te esse matrem
Vitam presta puram
ANONYMUS: Sit laus Deo Patri
gregorián introitus: Rorate caeli
J. DESPREZ: Missa Ave maris stella – Kyrie, Gloria
gregorián graduale: Tollita portas
gregorián allelúja: Ave Maria gratia plena
J. DESPREZ: Missa Ave maris stella – Credo
gregorián offertórium: Ave Maria gratia plena
J. DESPREZ (?): Mittit ad virginem
gregorián: prefatio
J. DESPREZ: Missa Ave maris stella – Sanctus
gregorián: Pater noster
J. DESPREZ: Missa Ave maris stella – Agnus Dei
gregorián communio: Ecce virgo concipiet
J. DESPREZ: Missus est Gabriel angelus

Támogatói jegyár: 6000 Ft.
A jegyek korlátozott számban vásárolhatók a Bencés Boltban (Győr, Széchenyi tér 9.), illetve a koncert előtt.

 

Részletek

Dátum:
2022. július 8.
Időpont:
19:00
Összeg:
6000Ft
Esemény kategória:
Honlap:
https://www.cappellapratensis.nl/en/

Helyszín

Szent Ignác Bencés Templom
Széchenyi tér 9.
Győr, 9022