11
szept

Felnőtt katekézis

Minden hónap második keddjén felnőtteknek szóló katekézis lesz templomunkban 19:30 órai kezdettel. Dr. Kelemen Áron bencés atya beszél a Nicea-Konstantinápolyi Hitvallás ágazatairól. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az első alkalom: 2023. szeptember 12.
10
szept

A győri székesegyház újraszentelése

18
aug

Németh Miksa testvér diakónusszentelése

Dr. Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát úr a győri bencés templomban a szerpapi szolgálat szentségében részesítette Németh Miksa testvért 2023. szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén. A délután 5 órakor kezdődő szentmisén együtt ünnepelt a győri bencés közösség és Miksa testvér családja a pannonhalmi és tihanyi rendtársakkal, ferences, premontrei, alexiánus testvérekkel és egyházmegyés atyákkal, a szervita nővérekkel, valamint a Kisfaludról érkezett
Tovább
10
júl

Ismerkedés a katolikus egyházzene kezdeteivel

Schola Monodica címmel, Kelemen Áron bencés szerzetes, a 2021-ben megjelent Graduale Urbis énekeskönyv szerkesztője vezetésével indul augusztusban Győrött egy hatnapos órómai egyházzenei kurzus. Az órómai liturgia lehetőségeiről, az egyházzene hanyatló minőségéről beszélgettünk.

9
máj

Véneki búcsú

Május 16-ika, Nepomuki Szent János napja, a véneki templom búcsúnapja. A véneki Nepomuki Szent János lelkészség szeretettel vár mindenkit erre a jeles ünnepre, a szentmisére és az azt követő körmenetre, valamint egy szerény agapéra a templom mögötti parkba.

4
máj

Elhunyt Oresztész atya

Bárdos Oresztész atya életének 95., szerzetességének 74. évében, áldozópapságának 70. évében a betegek szentségével megerősítve, 2023. május 4-én hazatért Mennyei Atyjához.

21
ápr

A sör életrajza

Különleges estet tartottunk szerdán az Apátúr Sörházban, amelyen Bart Dánielt, Az arany folyam című könyv szerzőjét láttuk vendégül.

17
ápr

Halad a munka rendházban

Látványos munkálatok folynak a Széchenyi téren, a győri bencések rendházának és a Szent Ignác bencés templom tetőterének komplex rekonstrukciója zajlik.

13
ápr

Különleges kézműves bonbon

Tovább bővült kulináris kínálatunk.

Ajánlattételi felhívás

Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programról szóló 15/2021. (III. 31.) AM rendelet (a továbbiakban AM rendelet) alapján a Magyar Bencés Kongregáció Szent Mór Perjelség fenntartásában működő Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Bencés Általános Iskola 1-6. osztályos tanulói számára a 2023/2024., 2024/2025. és 2025/2026. tanítási évre iskolagyümölcs- és iskolazöldség ellátására ajánlattételi felhívást tesz közzé.

11
ápr

Ének, zsoltár, prófécia

“A liturgia nem puszta prózai és énekelt részek egymásutánisága. Ez a jelrendszer értelmet adhat a jelenlétnek és megtöltheti az ünnepet tartalommal.”

27
márc

Nagyhét liturgikus rendje

A Szent Ignác Bencés Templomban várjuk szeretettel a híveket.

23
márc

Keresztút

A nagyböjt egyik szép hagyománya a pénteki keresztút végzése. 14 állomáson keresztül követjük Jézus keresztútját. Aki látta a Passió című filmet, talán még jobban el tudja képzelni az egész út drámaiságát, tragédiáját. Krisztus fájdalmas kiszolgáltatottsága, a tanítványok tehetetlensége, a tömeg kegyetlensége és gúnyolódása mélységesen felkavaró tud lenni. A legfontosabb ezen az úton, hogy Krisztusra tekintsünk: mit is vállalt értünk, a
Tovább

Hamvazószerda 2023.

Kelemen atya prédikációja Hamvazószerdán: „Szolgálatunk szokott mértékéhez adjunk hozzá valamit és a lelki vágyódás örömével várjuk a Szent Húsvétot” – buzdít Szent Benedek atyánk a nagyböjti időről szólva. A böjti idő elejét nagyon erősen indítja az Egyház a hamvazás ősi szokásával. A tavalyi virágvasárnapi barka hamuját hintjük a fejünkre és emlékezünk, hogy porból lettünk és visszatérünk a porba! A barka
Tovább
15
febr

Lelkigyakorlatos beszédek Nagyböjt idején

Nagyböjti vasárnapokon vendégszónokok segítik készületünket a 19.00 órai szentmiséken.

6
febr

Katekézis felnőtteknek

A beszélgetések a Nagyböjt és Húsvét jelentőségéről szólnak.

30
jan

X. Győri Bencés Bál

Szombaton megnyitja kapuit a X. Győri Bencés Bál! Nézzük, mivel várjuk Kedves Vendégeinket!

11
jan

Szűz Mária ábrázolások a győri bencéseknél

A távozó esztendőben, a karácsonyi ünnepek előtt néhány nappal jelent meg a Barokk freskófestészet Magyarországon című könyvsorozat harmadik kötete az MMA Kiadó gondozásában. A kiadvány szerkesztőjével, a kutatás vezetőjével, Jernyei Kiss János művészettörténésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensével készített interjút a Magyar Kurir.

9
jan

A győri bencések mindennapjai

A Magyar Katolikus Rádió Templomtérkép műsorában Szerdahelyi Csongor beszélgetett Sárai-Szabó Kelemen perjel atyával.

19
dec

Folytatódnak a felújítási munkálatok

Folytatódik a győri bencés rendház és iskolaközpont megújítása. A novemberben kezdődött munkálatok során beépítik a rendház tetőterét és megtörténik az épületek tetőcseréje is. A beruházás állami forrásból valósul meg.