vox angelorum

A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium hagyományosan fiúiskola volt egészen a 2008/2009-es tanévig. Ekkor megnyitotta kapuját a leánytanulók előtt is. Az iskola kezdeti átrendeződésének időszaka után fokozatosan alakult ki az igény, hogy a lányok a rendszeres énekórán kívül kórusba is járhassanak.

A lánykórus igazi megalakulása a 2014/2015-ös tanévben történt. Ekkor még az iskola neve alatt szerepelt a városi kórustalálkozókon, az Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyeken, iskolai flashmobon és többször szentmisei zenei szolgálaton. Az elmúlt években énekeltek a Tihanyi Bencés Apátságban, visszatérően a Salzburgi Dómban. 2022 júniusában Franciaországban Colmar városában adtak koncerteket.

Az együttes 2017-ben vette fel a Vox Angelorum (Angyalok Hangja) nevet. A kórus vezetője 2015-től Vántusné Gaál Zsófia tanárnő. Jelenleg 32 tagot számlálnak, akik valamennyien a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium tizenhárom – tizennyolc éves tanulói.

A Vox Angelorum leánykar repertoárjában a zenetörténet valamennyi korszakából szerepelnek „a cappella” és kíséretes művek. A fő törekvésük, hogy fellépéseiken minél igényesebb, minél színesebb műsorral álljanak a közönség elé.

GYŐR, ADVENTI KONCERT 2023. DECEMBER 18.

Beszámoló a Vox Angelorum részvételéről az első magyarországi Pueri Cantores Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozón

A gimnázium Vox Angelorum kórusa részt vett a Veszprémben 2023. szeptember 29 – október 1. között a Magyarországon először megrendezett Pueri Cantores Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozón, melyen 15 kórus mintegy 600 fiatal énekese lépett fel. Az ünnepi hangversenyen, a békeimán és a zárómisén is felcsendendült a kórusfesztiválra kiírt „In terra pax” zeneszerzői pályázat nyertes műve, amelyet dr. Balatoni Sándor komponált. A rendezvény himnuszává vált kórusművet a Szent Mihály székesegyházban maga a szerző kísérte orgonán. A találkozó alkalmából más klasszikus és kortárs művek is elhangzottak, többek között Rostetter Szilveszter Ének Szent Imre hercegről, Kodály Zoltán Ének Szent István királyhoz, Henryk Jan Botor Misericordias Domini, Félix Mendelssohn-Bartholdy Verleih’ uns Frieden, Marco Frisina Anima Christi illetve Händel Halleluja kórusa a Messiás oratóriumból.

A Vox Angelorum a balatonalmádi Szent Imre templomban a mise zenei szolgálatát követően önálló koncertet adott. A programsorozat részeként a fiatalok megkoszorúzták Szent Imre herceg szobrát, majd fúvószenekari kísérettel felvonultak a várba az érseki palota elé, ahol mindannyian a békéért és a méltóságteljes emberi életért imádkoztak. Érseki szentmisével ért véget a színvonalas és nagyszabású esemény, melynek jelmondatát, „Békesség a földön!” szívükben magukkal vitték a résztvevők.

Kórustagok:
Bulkai Dóra 12.a, Burkus Lara 8.b, Fábián Tamara 9.b, Fehérváry Lili 11.b, Gortva Nikolett 11.d, Gyertyás Csaba 12.a, Horváth Eszter 12.d, Horváth Lili 9.b, Horváth Mátyás 12.a, Horváth Réka Patrícia 12.b, Juhász Mihály 11.a, Kretz Anna Karola 8.b, Kretz Hedvig 11.a, Kohán Emese 11.a, Létai Dóra 11.b, Magyar Katalin 12.b, Nagy Júlia 10.d, Pintér Tekla 12.b, Preczlik Emma 8.a, Sági-Kovács Bálint 10.c, Sarkadi Gyöngyvér 8.b, Sován Vivien 12.a, Spissich Karolin 12.a, Spissich Márton 10.c, Szilágyi Noémi 10.d, Szivák Etelka 9.d, Tinka Barnabás 11.a, Tóth Brigitta 8.a, Tóth Nóra 8.a

Művészeti vezető: dr. Vántusné Gaál Zsófia
Kísérő tanárok: Mundi Tímea és Pálkuti Anikó

Pueri Cantores – 2023

Colmar, 2022. június 25.

Éneklő Ifjúság Kórusfesztivál 2022. április 6. Győri Zsinagóga

Győr, Adventi koncert 2021. december 13.

Miserend

Hétköznap

6:45 Laudes (reggeli ima) és konventmise
18:35 Vesperás (esti ima)

Szombat

6:45 Laudes (reggeli ima) és konventmise
18:30 Vesperás (esti ima)
19:00 Előesti szentmise

Vasárnap

7:30 Laudes (reggeli ima)
8:00 Konventmise
9:30 Szentmise
18:30 Vesperás (esti ima)
19:00 Szentmise

Kórus Galéria

375 éves a Bencés templom

215 éves a bencés jelenlét Győrben

Amikor a hegedű két húrja jól össze van hangolva, ha az egyik rezeg, a másik is zeng. Isten „zeneileg” ér el bennünket. A Kegyelem rezegtető. Az „irgalom!” kiáltás kettős értelmű. Fájdalmasan dobogó szívet szólongatunk.
François Varillon