Bencés estek: Önbizalom, önértékelés, önbecsülés

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bencés estek: Önbizalom, önértékelés, önbecsülés

2022. november 30. 18:30 - 20:00

Ingyenes

Előadó: Uzsalyné Pécsi Rita PhD; neveléskutató

Az önbizalom hiánya ma már tömegbetegség, pedig az önbecsülésnek – minden erre vonatkozó kutatás szerint – lényegesen nagyobb szerepe van a személyiségfejlődésben, mint az intelligenciának vagy a tehetségnek. Az önbecsülés kulcsa és hajtóereje nagyrészt az érzelmi intelligencia, melynek meghatározó elemei: a kudarctűrés, rugalmasság, saját érzéseim felismerése és kezelése, a kapcsolati készség, döntésképesség stb. Az önbizalomra, önbecsülésre nem lehet bérletet váltani az óvodában, azt minden életkorban erősíteni kell – és lehet. Ennek módjairól szól az előadás. Az alapvető cél a mások ítéletétől független önbecsülés kialakulása: Hiszen „Az tud másokat szeretni, aki önmagát szereti!” (Arisztotelész)

Életrajz:

Uzsalyné Pécsi Rita PhD; neveléskutató

Apor Vilmos Katolikus Főiskola főiskolai tanár, karnagy

“A nevelés az Élet szolgálata” – ezt vallom, ennek módjait kutatom, keresem feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és neveléskutatóként is. (Férjem Uzsaly Zoltán, 4 felnőtt, már szintén családos gyermekünk, 5 unokánk van)

Mindezt leghitelesebben és legelevenebben Josef Kentenich (a katolikus Schönstatt nevelési és családmozgalom alapítója) Organikus Pedagógiájában találtam meg. 1992 óta tartozunk a Schönstatt családmozgalomhoz.

Neveléskutatóként a személyiség hatékony fejlesztése, az érzelmi intelligencia humán tőkévé alakítása érdekel. Legjobban tehát az, hogy hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át. Ezért tanultam és tanítottam zenét, retorikát, pedagógiai pszichológiát, stratégiai és projekt-menedzsmentet, üzleti kommunikációt, általános és szakdidaktikát, nevelés- és módszertant is, és hasonlóképpen nevelési, önnevelési, életvezetési témájú előadásokkal járjuk férjemmel az országot, évente több száz előadást tartok országszerte és határainkon túl.

Az oktatás szinte minden szintjén dolgoztam; óvodát, iskolát alapítottam és vezettem; Taneszközöket írtunk édesapámmal (Kulcs a muzsikához); művészetpedagógiából doktoráltam.

Jelenleg is a felsőoktatásban és a felnőttképzésben dolgozom, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán kívül különböző egyetemeken, főiskolákon általános módszertant, pedagógiát és az Organikus Pedagógiát tanítom leendő pedagógusoknak, vezetőknek. Amatőr egyházi kórust vezetek Pécsett, a Bárdos Kórussal a Bazilikában minden vasárnap reggel 8 órakor éneklünk.

Részletek

Dátum:
2022. november 30.
Időpont:
18:30 - 20:00
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:

Helyszín

Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollegium Díszterme
Széchenyi tér 9.
Győr, 9022