Bencés estek: A tűzhányók nyomában

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bencés estek: A tűzhányók nyomában

2022. november 17. 18:30

Ingyenes

Előadó: Gruber László, földrajz-történelem szakos tanár, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, egyetemi oktató, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja

Az előadás során virtuális utazást teszünk néhány olyan területen, ahol a vulkáni tevékenység meghatározó szerepet játszik. Eljutunk Itália földjére, ellátogatunk Izlandra, amelynek az előadó nagy szerelmese, de megtekinthetjük Indonézia egy-két ikonikus tűzhányóját is. Utunk végén eljutunk az etiópiai Erta Ale vulkánhoz, ahol az előadó megemlékezik a tragikus körülmények között ott elhunyt barátjáról is.

Életrajz

Geográfus, lelkes utazó, kvízjátékos és kórustag, de mindenekelőtt tanár. Lehetett volna kutató a fővárosban, de ő inkább visszatért szűkebb hazájába, a Mecsek és a Völgység vidékére, és immáron bő két évtizede a bonyhádi gimnáziumban tanít.
A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos tanára, munkaközösség-vezetője, a hazai földrajztanítás egyik zászlóvivője eddig számtalan elismerésben részesült. A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi Tanszékén közel 30 éve oktatóként tevékenykedik. Göttingenben posztgraduális tanulmányokat folytatott, majd PhD ösztöndíjas volt Szegeden. Az „Ausztrália, Óceánia és az Antarktisz természeti földrajza” című egyetemi tankönyv szerzője. Ezen kívül számos tankönyv és cikk írója, szakértője és lektora. A Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja. Számos tanulmányutat (Kanári-szigetek, Egyiptom, Tunézia, Korzika, Törökország, olasz vulkántúra, Marokkó, Izland, Kirgizisztán, Etiópia, Üzbegisztán, Jordánia, Kárpát-medence stb.) szervez tanítványai és barátai, kollégái számára. Elve, hogy egy geográfus igazából csak a terepen tud kiteljesedni. Az általa szervezett utakon idegen országokkal, kultúrákkal, hagyományokkal ismerkednek meg utastársai. Negyedszázada énekel különböző kórusokban és gyakran földrajzórán is Igazi humanista, tele humorral. Amikor útra kel, a fő vezérelve szintén az, hogy – Vámbéry Ármin szavait „kölcsönvéve” – ésszel járja be a Földet. Emellett vallja, hogy „Földrajz az egész világ”.

Részletek

Dátum:
2022. november 17.
Időpont:
18:30
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:

Helyszín

Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollegium Díszterme
Széchenyi tér 9.
Győr, 9022