Collegium Musicum Jaurinense

1626-ban nyitotta meg a Jezsuita Rend gimnáziumát Győrött. Az egyházzenei élet egy ideiglenes kápolnában kezdődött, majd 1641-ben a közösség birtokba vette a Győr szívében álló Szent Ignác, ma Bencés Templomot. A kor szokásainak megfelelően a gimnázium megnyitását követően hamarosan elindult a Chorus és a zenekar. A 18. században már évente 54 alkalommal látott el zenei szolgálatot a gimnázium különféle liturgikus alkalmain. A Jezsuita Rend 1773-ban történt feloszlatását követően néhány évig a magyar 18. század legnagyobb zenei alakja, Istvánffy Benedek vezette. Másfél évtized kihagyás után 1802-ben már a Bencés Rend irányítása alatt folytatja a Gimnázium a működését. Az együttes ekkor már csak évente néhány alkalommal énekelt zenés misét.

A 20. század első felében mintegy 80 taggal működött a kórus, a II. Világháború után mintegy 50 esztendeig Jáki Teodóz OSB vezette a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és a Szent Ignác Bencés Templom zenei életét.

2002 szeptemberében Kelemen Áron OSB szervezte újjá az együttest Collegium Musicum Jaurinense néven. Jelenleg 50 énekesfiú tartozik a győri Collegium Musicumhoz, évente mintegy 50 alkalommal énekelnek gregorián misét a Szent Ignác Bencés Templomban a vasárnap esti 19.00-es misén. Az újjáalakulás óta több, mint 80 koncertet adtak mind hazánkban, mind külföldön. Az elmúlt években felléptek többek között Barcelonában, Sao Paulo-ban, Rio de Janeiro-ban, a londoni King’s College-ban. Rendszeresen énekelnek a Salzburgi Dómban és Augsburgban. Hat önálló lemezt adtak ki 2002 óta, 2013 óta az Augsburger Domsingknaben testvérkórusa.

Az együttes énekesei ma a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium diákjai, művészeti vezetőjük 2020 szeptembere óta Bruckner Máté, állandó orgonistájuk Giczi Balázs, rendszeresen működnek együtt Soós Gábor orgonaművésszel. A liturgiákon a kórus gregoriánt, reneszánsz polifóniát énekel, mindezt – ha lehet – a lehető leghitelesebben, a régizene mozgalom filozófiájának mentén eredeti kották másolataiból.

Bővebb információt a Collegium Musicum Jaurinense honlapján talál.

Chorus collectivus támogatás

A kedvezményezett neve: Collegium Musicum Jaurinense Régizene Egyesület
A projekt címe: Chorus collectivus
A szerződött támogatás összege: 8.000.000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása: A győri fiatalok, legfőképp a középiskolások és egyetemisták körében gyakori a közösségi életből való kimaradás problémája, melynek megoldására a ”Chorus collectivus” című pályázat többféle módon is megoldást kínál. A projekt célja, hogy a fiatal generációk számára bemutassa a kultúra közösségformáló erejét és kiszélesítse a Collegium Musicum tagjainak körét még több tehetséges és feltörekvő fiatal résztvevővel. A projektben ezen felül célként szerepel, hogy a tehetséges fiatalok megszólításra és bevonásra kerüljenek a kulturális életbe, valamint tehetségük gondozása folyamatos felügyelet mellett megtörténjen.

A célok elérése érdekében egy klubfoglalkozás kerül megszervezésre, amelynek során kifejezetten kórusok és egyéb előadóművészeti csoportok közös foglalkozása valósul meg, a hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatalok közösségé formálása érdekében. A tevékenységgel kapcsolatban fontos továbbá, hogy a résztvevők helyi identitástudata megerősödjön és képesek legyenek közösen dolgozni egy közös ügy érdekében.

A második tevékenység keretében a kórus és további művészeti csoportok fellépésének támogatása, és az érdeklődő közönségnek nyújtott programsorozat kerül megrendezése. A tevékenység keretében betervezett több előadásban a megcélzott szervezetek bemutathatják művészeti tudásukat a fiatal célközönség számára, ösztönözve ezzel is a kultúrában és közösségben való részvételt

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.06.30.
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-HESZA- 2020-01386

 

 

 

Ismét indul az Igantius koncertsorozat.

Egyévnyi kényszerpihenő után az Ignatius koncertsorozat első előadásán hallhatta újra a közönség koncerten énekelni a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium fiúkórusát a Collegium Musicum Jaurinense-t. A nagy múltú kórus új, fiatal vezetőjét, Bruckner Mátét kérdeztük az elmúlt évről.

Tovább a Kisalföldre

Mi volt a gregorián ének előtt? Erre a kérdésre keresték a választ a Collegium Musicum Jaurinense énekesei egy kísérletező kedvű munkahéten Sopronbánfalván.

Következő események

  1. 20 éves a Collegium Musicum Jaurinense

    május 29. 19:00 - 20:00

Miserend

Hétköznap

6:45 Laudes (reggeli ima) és konventmise
18:35 Vesperás (esti ima)

Szombat

6:45 Laudes (reggeli ima) és konventmise
18:30 Vesperás (esti ima)
19:00 Előesti szentmise

Vasárnap

7:30 Laudes (reggeli ima)
8:00 Konventmise
9:30 Szentmise
18:30 Vesperás (esti ima)
19:00 Szentmise

Kórus Galéria

375 éves a Bencés templom

215 éves a bencés jelenlét Győrben

A Szentlélek hozza létre bennünk a bánatot, az imádságot és a bűnbocsánatot. Az Istenhez való megtérés kezdete a bűnbánat, amelyet kétségkívül a Lélek eszközöl ki számunkra, de nem a mi lelkünk, hanem Istené.
Clairvaux-i Szent Bernát