Graduale Urbis énekeskönyv bemutatója

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Graduale Urbis énekeskönyv bemutatója

2021. szeptember 3. 16:00

Graduale Urbis címmel, a győri Szent Mór Bencés Perjelség kiadásában a világon először jelenik meg olyan énekeskönyv, amely a római egyház első évezredbeli zenei kincsét tartalmazza. A litugiában használható praktikus öszeállítást a zenetörténet iránt érdeklődők mellett azoknak a kisebb létszámú szkóláknak is ajánlják, akik hiteles forrásból szeretnének nagyliturgikus énekanyagot énekelni, ugyanakkor a gregoriánnál könnyebben kézben tartható repertoárt keresnek.

 

Amikor Nagy Szent Gergely pápa megtiltja a diákonusok énekesi szolgálatát és létrehozza a külön énekkart, a schola cantorumot, a gregorián még nem létezik, hanem Róma ősi énekkincse szól a templomokban. Ez, akárcsak a keleti rítusok zenéje, a szöveget néhány szavas egységekre tagolva formulakészletekből építkezik, típusdallamokat használ, szemben a későbbi gregorián ének ihletett, komponált karakterével. A VII. században a Rómába menekülő bizánci énekesek is jelentős hatást gyakorolnak az énekgyakorlat alakulására. A római liturgia ősi hangja később évszázadokon át párhuzamosan él a gregorián énekkel, és csak a XIII. században tűnik el teljesen.

Az órómai énekek virágkorából alig maradt fenn írásos forrás, ezért a zenetörténet a VI–VII. századot a „csend századainak” nevezi. Mindössze négy kódex őrizte meg az ősi énekeket, módszeres kutatásuk csak a XX. század második felében kezdődött meg. A győri bencéseknél évek óta zajlott a ránk maradt zenei kincs tudományos elemzése és gregorián kontrollforrásokkal történő összehasonlítása Kelemen Áron OSB irányításával, Farkas Domonkos zenetörténész segítségével. A hatalmas munkában bencés diákok és öregdiákok sora vett részt. Fáradozásuk eredményeképpen a győri bencés templom liturgiájában ismét megszólaltak a 800 éve néma énekek, most először pedig nyomtatott énekeskönyvbe is kerülnek. A Graduale Urbis praktikus, liturgikus használatra szánt kiadás, felépítése a mai liturgikus naptárhoz alkalmazkodik. Kiadói remélik, hogy a római egyház ősi énekkincsének közreadása hiteles forrásként elősegíti majd a liturgia imádságos, elmélkedő és szemlélődő karakterének újrafelfedezését is.

 

Könyvbemutató:

  1. szeptember 3-án 16 órakor ünnepi szentmise órómai énekekkel a győri Szent Ignác bencés templomban, 17 órakor könyvismertetés és beszélgetés a Bencés Gimnázium dísztermében.

 

A kötet megrendelhető a graduale.urbis@gmail.com címen, vagy Győrben személyesen a bencés boltban (Széchenyi tér 9.) és a Tiszta Forrás Könyvesboltban (Zechmeister utca 1.).

Részletek

Dátum:
2021. szeptember 3.
Időpont:
16:00

Helyszín

Szent Ignác Bencés Templom
Széchenyi tér 9.
Győr, 9022