Fotó: Pados Adrián

2021. december 11-én  Tóth Konstantin atyát, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatóját 60. születésnapján először a templomban, majd a gimnázium dísztermében köszöntette a bencés közösség, illetve az egykori és mai tanítványok.

Az alábbiakban Kelemen atya köszöntőjét olvashatják.

Kedves Konstantin atya, kedves ünneplő közösség!

Testvéri szeretettel köszöntelek Konstantin atya 60. születésnapodon.

Kerestem, hogy vajon van-e valamilyen szentírási hatvanas szám, de nem igen találtam. Viszont a Szentírás súlymértéke a Királyok kora óta hatvanas rendszer volt.

 

Egy talentum 60 mina, egy mina 60 sékel volt. Egy talentum tehát 3600 sékel.

Színes és invenciózus személyiség vagy: neked nem is egy, hanem több talentum jutott és azt az élet különböző területein aprópénzre is váltod. Sokféle munkakörben használtad, használod Istentől kapott talentumaid.

 

Ilyen jeles napokon az ember hátra és előre is néz: a hátranézésben segítenek a jelenlévők – a volt diákjaid, a tanárkollégák, bencés rendtársak – jó együtt felidézni a múltat, a sokféle történést.

És jó ilyenkor előre is nézni: de ezt azokkal érdemes csak megtenni, akik szerzetestársaid, munkatársaid, akikkel együtt építed a jövő bencés gimnáziumát, akik majd egyszer átveszik a stafétabotot tőled.

 

Jó látni azt ilyen alkalmakkor, hogy egy monasztikus szerzetes nem magányos harcos, nincs egyedül az életével: és ez öröm és felelősség is.

 

Köszönöm, hogy talentumaid az iskola érdekében használod, hogy mindig az az első. Köszönöm, hogy gondot viselsz az öregdiákokra, szívügyed a lány diákok integrálása is az öregdiákok közé, hogy fontosnak tartod ennek a kapcsolati hálónak a működtetését.

Isten áldása segítsen a továbbiakban is, hogy új lehetőségeket, új kezdeteket találj a lelkedben és munkádban!

 

Köszönöm szépen mindenkinek, aki ma itt van és együtt ad hálát Konstantin atyával az elmúlt 60 évért, Isten áldása segítsen benneteket is!

KÉPGALÉRIA