Szent Benedeket köszöntő ünnepi szentmisén Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel atya mondott beszédet. Milyen utat javasol Szent Benedek atyánk ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életünk legyen?

Kedves testvéreim, akármilyen furcsa is, de Szent Benedek és a többi szent is igazából lázadó volt. Szent Benedek is lázad: elmegy Rómába tanulni, a nagyvárosba, ahol aztán minden van – a hétvégi Győr és Lapos semmi ahhoz képest. És rájön, hogy ez azért nem távlat neki. Egy ideig menő, de nem igazán van kifutása a történetnek. Nyugtalan, keres valamit, valami többet, valami igazibbat, valami személyesebbet. Már akkor rájön, hogy igazi távlatot Isten tud csak adni, csak nem tudja még, hogyan. És akkor eldönti, hogy meg akarja ismerni Istent. Ráérez arra, hogy Istenről sok minden eltereli a figyelmünket: a mindennapok gondjai és örömei, a feladatok, a társak örömei és gondjai, a múlt történései, a jövő bizonytalanságai. Ezért elvonul remetének. Egy barlangba megy, ahol összetákol egy keresztet és azt nézi, szemléli. Egy sötét barlangban kezd neki világossá válni, hogy milyen is az igazi Isten és mire szól a küldetése. Annyira átalakítja a remeteség, hogy képes lesz közösségi ember lenni. Sokszor bennünket meg a közösség tesz magányossá. Ezért fontos az, hogy a magányodat Istennel éld meg: legyen egy kereszt a szobádban, az asztalodon – hogy Istenre tudj nézni, amikor gondjaid vannak, amikor el vagy keseredve, amikor egyedül érzed magad. Istenre tekintve megérted magad és egyre jobban megérted a másikat is!

Szent Benedek megértette azt is, hogy mennyire fontos, hogy kiegyensúlyozott életünk legyen: imádkozzál és dolgozzál és olvass! Három olyan dolog, ami igazán érlel és előre visz bennünket!

Imádkozz: tanulj Istentől – azért Ő nagyon is jobban látja és érti a világot, mint mi; imádság közben megtanulunk figyelni és megtanulunk csendben lenni! Nem kell mindig a saját magunkét hajtani! Egy jó kis történet mondja: Mester, mi a titka a békének? Azt mondja a Mester: Nem kell mindig vitatkozni a másikkal! A tanítvány mondja: Nem értek egyet! Mire a Mester: Igazad van!

Aztán dolgozz: a munka – szellemi és fizikai – emberségünk alapja. A munka alkotás. Valamit alkoss minden nap. Ha szép a füzeted, a jegyzeteid, a házi feladataid – már alkottál valamit, tettél valamit. Ha nem szemetelsz, ha összeszeded a szemetet, ha rendet hagysz magad után – már tettél valamit a rendért, a szépért, a jóért. Nektek a munka most a tanulás elsősorban: ne add fel, ne hanyagold el – a lelkednek is rosszat tesz! Küzdj a jobbért, a teljesebbért!

Olvass: a saját gondolataink végesek, előbb-utóbb belekeveredünk saját magunk világába és a könyvek egy egészen új világot nyitnak meg mindig! Sokkal több a világ, mint amit mi látunk, érzékelünk és ezt mások gondolatain keresztül, mások írásain keresztül tudjuk megismerni igazán!

Szent Benedek atyánk a barlang magányát elhagyva társaival egy magas hegyre ment és onnan aztán elterjedt rendje a világ minden részére! Ha fiatalkorod barlangját, magányát jól éled meg, ha megtanulsz Istenre figyelni, megérted az imádság, a munka és olvasás fontosságát, akkor Isten téged is egy hegyre fog felvinni, ahonnan messze ellátsz és kiegyensúlyozott életed látható lesz másnak is! Kitartás, állhatatosság kell ehhez!

Szent Benedek atyánk közbenjárása segítsen mindannyiunkat, hogy Istenre tekintve éljünk és lázadjunk a világ felszínessége ellen, keressük bátran az igazibbat, a teljesebbet, a személyesebbet! Úgy legyen. Ámen

Fotó: Kleininger Tamás