Befejeződött a Nepomuki Szent János római katolikus templom orgonájának teljes körű felújítása. A hangszert Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát úr áldotta meg 2023. november 5-én, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében.

A szertartás kezdetén még hangszerkíséret nélkül énekelte az ünneplő közösség a bevezető éneket, majd a bevonulás után végezte el főapát úr a megújult orgona megáldását.

A szentmisén zenei szolgálatot láttak el a Győri Filharmónia muzsikusai, valamint a Collegium Musicum Jaurinense énekesei. Az újra eredeti szépségében ragyogó hangszert Soós Gábor orgonaművész szólaltatta meg először. Az ünnepi alkalmon mások mellett Frescobaldi, Pachelbel és Händel művei csendültek fel.

Főapát úrral koncelebrált Sárai-Szabó Kelemen győri perjel, a felújítási munkák elindítója és szervezője, továbbá Hardi Titusz atya, a véneki fília anyaegyházközségének lelkiigazgatója. Köszöntőt mondott Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő úr. A liturgikus ünneplés után állófogadással folytatódott a rendezvény.

Hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik anyagi segítségükkel vagy munkájukkal hozzájárultak a felújításhoz. Az adakozók neveit a templom előterében emléktábla őrzi, Isten fizesse meg adományaikat!

Fő támogatóink voltak: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Széchenyi István Egyetem, West Hungária Bau Kft., Hotel Famulus, Uni-Famulus Kft., Uni-Bencés Kft.

Az eseményről készült további fényképek ide kattintva tekinthetők meg, köszönjük a fotókat Pálkuti Anikó tanárnőnek és Pintér Kolosnak.