Isten és ember szolgálatában – Halmos László-konferencia és egyházzenei áhítat

Halmos László zeneszerző születésének 110. évfordulóján a Szent Ignác-templom, valamint a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium adott otthont annak az egész napos konferenciának, amelynek ötletgazdája és főszervezője Katona Tibor zeneszerző, a Palestrina Kórus karnagya, kiváló egyházzenész, a Halmos-örökség lelkiismeretes ápolója.

Katona Tibor a délutáni egyházzenei áhítaton nemcsak az 1909. november 10-én született Halmos Lászlóról, hanem az ő mesteréről és későbbi barátjáról, az 1899. október 1-jén világra jött Bárdos Lajos zeneszerzőről is megemlékezett.

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Fekete Dávid alpolgármester úr, Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel atya és dr. Pápai Lajos nyugalmazott megyés püspök úr.

A délelőtt 10 órától délután 5 óráig tartó rendezvényen előadók és kórusok felváltva adták át egymásnak a szót.

Az előadók között Kelemen Áron OSB, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium tanára, a Collegium Musicum Jaurinense művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős doktorandusz hallgatója Nagy Szent Gergely és az ó római énekesek pedagógiájáról tartott eladást, majd a gimnázium fiúkórusával és a hágai zeneakadémia vendégelőadóival szólaltatott meg gregorián énekeket.

A nap záróeseményeként a bencés templomban felcsendült az egyházi áhítat, amelyen három kórus lépett fel. A teltházas publikumot elvarázsolta hangjával a győri Karmelita-templom Szent Cecília, a Győri Palestrina Kórus és a budapesti Szent László-templom kórusa.

A műsor végén a három kórus együtt adta elő Halmos László Minden földek Istent dicsérjétek! című motettáját.

Fotók és szöveg Pálkuti Anikó