Ismerkedés a katolikus egyházzene kezdeteivel

Schola Monodica címmel, Kelemen Áron bencés szerzetes, a 2021-ben megjelent Graduale Urbis énekeskönyv szerkesztője vezetésével indul augusztusban Győrött egy hatnapos órómai egyházzenei kurzus. Az órómai liturgia lehetőségeiről, az egyházzene hanyatló minőségéről beszélgettünk.

Elsőre meglepett, hogy egyházzenei nyári kurzust hirdet a Collegium Musicum Jaurinense vezetője. Ez nem egy tipikus nyári időtöltésnek tűnik. Miért gondolják fontosnak ezt a témát?

Mindenki láthatja, hogy a huszonegyedik századi zene kicsit elfáradt, már régóta nemigen születnek olyan kortárs zenei alkotások, amelyek szélesebb rétegeket meg tudnának szólítani. Az egyházi zenében pedig az elmúlt évtizedekben vagy inkább fél évszázadban nagyon meredek színvonalesést látunk. Ez azért is aggasztó, mert a kultusz hordozza a kultúrát.
Ha elveszítjük a kultuszt, akkor ezzel együtt lassan a kultúrát is el fogjuk veszíteni. A mi vállalásunk egyik célja, hogy ez lehetőleg ne történjen meg. Úgy gondoljuk, ebben a kérdésben nem szabad az igényszintet lefokozni.

A teljes interjú az orszagut.hu oldalon olvasható.

A mesterkurzus programja a Schola Monodica honlapján tekinthető meg.