2022. március 1-jén – nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal – került sor húshagyó keddi vacsorára az elmúlt év végén megnyílt győri Apátúr Sörházban.

A Vízkereszttől (január 6.) kezdődő farsangi időszakot többféle megközelítésben idézték meg a résztvevők a farsang (és egyben a farsang farka) utolsó napján. A farsangra jellemző bőséges, tobzódó étkezési szokásokat az Apátúr csapata által összeállított menüsor idézte meg: a köszöntő rövidital és Horváth Zsolt sörfőzőmester sörei mellé a részvevők házi borjúmájkrémet kóstolhattak, malátás pirítóssal és savanyított hagymával, amit az esetleges farsangi korhelykedést ellensúlyozó savanyú sertésraguleves követett, megelőzve a ropogós barnasör-mázas csülköt szalonnás káposztával és kemencés burgonyával, valamint a szalagos farsangi fánkot.

A megjelenteket Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel úr köszöntötte a házigazda bencés rend nevében, majd Kiss Anna Luca és Barta Nándor Ábel énekkel, illetve hegedűvel farsangi népdalt játszottak. A hegedű ezt követően aláfestő zenét is szolgáltatott a szintén a magyar népi hagyományokat megidéző alakoskodáshoz, amikor is a böjtöt megszemélyesítő Cibere vajda (Ejury Dénes értő alakításában) megküzdött a farsangot megjelenítő Konc királlyal (akit Weingart László játszott mély átéléssel), megidézve ezzel Vízkeresztet, amikor Konc király diadalmaskodott Cibere vajda felett.

Az est „szóvivője” Katona Csaba, a BTK Történettudományi Intézet történésze volt, aki mesélt a farsang kereszténység előtti gyökereiről, a jelmezes mulatságok kialakulásáról, a régi magyarországi farsangokról, illetve az előkelő bálokról, de kitért a velencei és a riói karneválra, a New Orleans-i Mardi Gras-ra, valamint a farsanghoz és böjthöz kötődő népi hagyományokra is.

Zárás gyanánt Konc király és Cibere vajda ismét összemérte fegyverét, az ádáz küzdelem pedig ezúttal a vajba diadalát hozta. A böjt kezdetét Kiss Anna Luca éneke és Barta Nándor Ábel harmonikajátéka hozta közelebb mindenkihez. Zárszó gyanánt pedig Horváth Zsolt sörfőzőmester mutatta be az Apátúr Sörház négy sörét, amelyet a vendégek is megkóstoltak.
Az Apátúr Sörház azért vállalta e rendezvény megszervezését, hogy – ars poeticajuknak megfelelően – a kulináris élvezeteket ötvözzék a tudással, a kultúrával. A tervek szerint hasonló rendezvényekre továbbra is örömmel várják vendégeiket.