Dr. Jordán László emléktábla avatás

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Bencés Diákok Győri Egyesülete emléktábla állítással tisztelgett a Pro Urbe Győr-díjjal kitüntetett néhai dr. Jordán László (1918-2015) jogász, győri bencés öregdiák, lokálpatrióta emléke előtt.

Dr. Jordán László Budapesten született, 1918. május 16-án, de egész életében győri volt. Gyerekkorában ott élt szüleivel, testvéreivel. Jogi diplomáját és a doktori címet 1942-ben vette át Budapesten.

A Cardo bútorgyárban kezdte tevékenységét, ahol édesanyja tulajdonos volt. 1942-ben feleségül vette Valló Saroltát, az akkori alpolgármester lányát. Boldog házasságuk 73 közös évet élt meg.

Élete egyik fordulópontja az 1944. évi győri bombázás volt, amely után el kellett menekülniük a városból. Rövid magyargencsi kitérő után 1946 őszén Budapestre költöztek, két fiúkkal és szüleikkel. Később még három gyermekük született.

Az 1950-es és 1960-as évek világa nagy szegénységben telt, kitelepítéssel, államosítással vegyítve. Hite, család- és hazaszeretete minden nehézségen átsegítette.

Szíve Győrött dobogott. Gyakran látogatta a várost, kezdeményezett és tett régi hagyományok újjáélesztéséért.

Számos kitüntetéssel ismerték el munkásságát.97 évesen, 2015-ben hunyt el Budapesten.

Az emléktáblát Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

A Jordán család nevében az Édesapára emlékezett Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész.

A bencés öregdiákok és győri barátok nevében dr. Jordán Lászlóra emlékezett dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgató-helyettese.

Köszöntőt mondott és az emléktáblát megáldotta Benkovich Ferenc pápai prelátus, székesegyházi kanonok és Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel.

Az eseményről a Kisalföld tudósítása itt olvasható.

Az esemény fotógalériáját itt találja.