Átadták a győri Szent Mór Perjelség refektóriumát

Szent Mór ünnepén, október 25-én ünnepélyes keretek között átadták és megáldották a győri Szent Mór Perjelség felújított refektóriumát. Az épültszárny az 1640-es, míg a freskók az 1840-es években készültek el. A felújítás költsége a „Modern Monasteries” határon átnyúló pályázat keretében valósult meg, illetve ugyanennek a pályázatnak köszönhetően folyamatban van a rendházhoz tartozó műemlék patika restaurálása is.

Az átadó ünnepségen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a győri bencés gimnázium egykori diákja, valamint Veres András püspök, aki az ünnepi szentmisét celebrálta. A prédikáció egyik fontos gondolata volt, hogy ma olyan világban élünk, ahol a jót nem könnyű felismerni. Különösen megnehezíti az ember dolgát az, hogy minden relativizálódik, és a világ azt állítja, semmi sem örök. Látható azonban, hogy minden korban voltak olyan emberek, akiknek erkölcsi értékrendje kiemelkedett, és örök példát ad. Ilyen életpélda Szent Mór élete. A ma emberének a rossz felismeréshez és legyőzéséhez, legyen az önmagunkban vagy a környezetünkben, a legjobb eszköz az imádság. – zárta prédikációját Veres András püspök.

Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele avatóbeszédében kiemelte, „a győri bencések közössége nagyon is megtapasztalja azt, hogy micsoda erő rejlik abban és milyen csodák tudnak létrejönni, amikor kapcsolatokat építünk, amikor megszólítunk, meghívunk jószándékú, jóakaratú embereket, amikor jó ügyekért közösen küzdünk. Az épületek újjászületésén túl különösen jó látni, hogy „sok-sok közös program zajlik a felvidéki és a győri fiatalok között: közösen kirándulnak, énekelnek, ismerkednek a szerzetesség hagyományaival, értékeivel.”

Szijjártó Péter köszöntő beszédében többek közt elmondta, hogy az ott megkapott stabil értékrenddel és versenyképes tudással rendelkező fiatalok hozzájáruljanak az ország fejlődéséhez. Erre azért is van szükség – emelte ki a miniszter -, mert a bencések különös értékrendet képviselnek Magyarországon, a keresztény hit és erkölcs megőrzése pedig sokkal fontosabb ma, mint bármikor. Európa ugyanis csak akkor lehet erős, ha visszatér a keresztény értékrendhez – zárta gondolatait Szijjártó Péter.