Megújult a győri bencés rendház portája

A győri Szent Mór Bencés Perjelség átépítése újabb szakaszhoz érkezett: elkészült a rendház többfunkciós portája.  

 

Az új kialakításban egyesül a Bencés kolostori termékek boltja és a rendház eddigi portája, a zarándokok és a templomi koncertek, idegenvezetések résztvevői számára mosdók kerültek kialakításra, illetve az épületegyüttesben zajló eseményekkel, vezetésekkel kapcsolatos jegyértékesítés és beléptetés mostantól itt zajlik.

Az ünnepi átadón beszédet mondott Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, illetve Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel atya. Simon Róbert Balázs kiemelte, a győri bencések négy területen látnak el fontos feladatokat. Az oktatásban, a hitéletben, a kultúrában, illetve az egyházi turizmusban. A rendház portájának megújítása az utóbbi területen jelent előrelépést.

Sárai-Szabó Kelemen perjel atya kiemelte a Győr szívében élő bencés diákok legtöbbjének étkeztetése itt a rendház földszintjén történik. Az itt lakó fiúkollégisták is ezt a bejáratot használják, és természetesen azok is, akik az atyákhoz jönnek: régi diákok, a templomba járó hívők, azok, akik itt szeretnék gyermeküket kereszteltetni vagy itt akarnak házasságot kötni vagy csak egyszerűen érdeklődnek, hogy mi van itt, kik élnek itt. Az első benyomások fontosak – emelte ki a perjel atya -, és a megújult a rendház porta az itt élő közösség lelkiségét sugallja. A Pax felirat és a rendalapító Szent Benedek atya szobra fogadja az érkezőt: a pax békét jelent és a szép és méltóságteljes szobor is ezt sugallja.