Hogyan lehetsz szerzetes?

Hogyan lehetsz szerzetes?

A monostori élet előfeltételei

Isten hívó szava a szerzetesi életre különleges meghívás. A szerzetesnek egyetlen célja van életében: Isten keresése. Ezzel válaszol arra az Isten utáni vágyra, amit Isten adott szívébe, hogy most és majd az örökkévalóságban egyesüljön vele, a Szentháromságos Istennel, aki minden embert az ő szeretetkapcsolatára hív.

A monostor az a hely, ahol a szerzetes testvéreivel együtt keresi Istent. Hogy megtalálja Őt, olyanná kell válnia, aki mindig Istenre gondol. A mindennapok imája, csendje, tanulása, munkája segíti, hogy a szerzetes mindig Isten közelében maradhasson.

Talán úgy érzed, hogy Isten erre az útra hív. Ez az élet kihívásokkal teli, fegyelmezettséget kíván, s ha megfelelően élik, egyenesen Istenhez vezet. Az Istenhez vezető számtalan út közül ez az egyik. Ezért ha úgy érzed, hogy hivatásod van, jól meg kell vizsgálni. Hogyan is kezdd?

Ha a hívás állandósul, beszélj egy pappal, akiben megbízol, akivel könnyen tudsz beszélni. A beszélgetés után hamar arra a gondolatra juthatsz, hogy meg kellene látogatnod minket. Érdemes előre elolvasnod Szent Benedek Regulájából néhány részletet; ezek a következők: a Prológus, a 4. fejezet a jócselekedetek eszközeiről, az 5. fejezet az engedelmességről, a 6. fejezet a hallgatásról, a 7. fejezet az alázatról, az 58. fejezet a testvérek befogadásáról és a 72. fejezet a jó buzgóságról.

Az alábbi feltételeknek meg kell felelned, hogy alkalmas légy a monasztikus életre:

Életkorod 21-44 év közötti
A római katolikus egyház tagja vagy és szentségi életet élsz
Fizikai és mentális állapotod jó
Legalább középfokú tanulmányaidat elvégezted
Van tapasztalatod a munkáról
Tudsz csapatban együttműködve dolgozni
Nincsenek adósságaid és szabad állapotú vagy

Ha megfelelsz ezeknek a kritériumoknak, akkor plébánosodtól kérj írásos ajánlást.

Ezek után vedd fel a kapcsolatot a monostor elöljárójával. Első látogatásod csak néhány napos lesz. Egy vendégszobában kapsz szállást. Néhány hónapig rendszeresen meghívunk pár napra. Ha a hívó szó erősödik benned, és mi is így látjuk ezt, akkor beiktatunk egy hosszabb, kéthetes tartózkodást. Ez idő alatt jobban megismerheted mindennapjainkat. Ez után a látogatás után döntünk arról, hogy jelölt lehetsz-e, mielőtt belépsz a noviciátusba és megkapod a bencés rend ruháját. A noviciátus egy vagy két évig tart. Ha ezután is maradni szeretnél, a közösség és az elöljáró dönt arról, hogy egyszerű fogadalmat tegyél három évre. Az egyszerű fogadalom legfeljebb kilenc évig tart. Ezután az örökfogadalom következik, amikor életedet egészen és örökre Istennek adod a közösség szolgálatában.