Kórus

1626-ban nyitotta meg a Jezsuita Rend gimnáziumát Győrőtt. Az egyházzenei élet egy ideiglenes kápolnában kezdődött, majd 1641-ben a közösség birtokba vette a Győr szívében álló Szent Ignác, ma Bencés Templomot. A kor szokásainak megfelelően a gimnázium megnyitását követően hamarosan elindult a Chorus és a zenekar. A 18. században már évente 54 alkalommal látott el zenei szolgálatot a gimnázium különféle liturgikus alkalmain. A Jezsuita Rend 1773-ban történt feloszlatását követően néhány évig a magyar 18. század legnagyobb zenei alakja, Istvánffy Benedek vezette. Másfél évtized kihagyás után 1802-ben már a Bencés Rend irányítása alatt folytatja a Gimnázium a működését. Az együttes ekkor már csak évente néhány alkalommal énekelt zenés misét. A 20. század első felében mintegy 80 taggal működött a kórus, a II. Világháború után mintegy 50 esztendeig Jáki Teodóz OSB vezette a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és a Szent Ignác Bencés Templom zenei életét.

2002 szeptemberében Kelemen Áron OSB szervezte újjá az együttest Collegium Musicum Jaurinense néven. Jelenleg 50 énekesfiú tartozik a győri Collegium Musicumhoz, évente mintegy 50 alkalommal énekelnek gregorián misét a Szent Ignác Bencés Templomban a vasárnap esti 19.00-es misén. Az újjáalakulás óta több, mint 80 koncertet adtak mind hazánkban, mind külföldön. Az elmúlt években felléptek többek között Barcelonában, Sao Paulo-ban, Rio de Janeiro-ban, a londoni King’s College-ban. Rendszeresen énekelnek a Salzburgi Dómban és Augsburgban. Hat önálló lemezt adtak ki 2002 óta, 2013 óta az Augsburger Domsingknaben testvérkórusa.

A kórus idén ünnepli újraalakulásának 15. évfordulóját.

Mi volt a gregorián ének előtt? Erre a kérdésre keresték a választ a Collegium Musicum Jaurinense énekesei egy kísérletező kedvű munkahéten Sopronbánfalván.

Miserend

Hétköznap

6:45 Laudes (reggeli ima) és konventmise
18:35 Vesperás (esti ima)

Szombat

6:45 Laudes (reggeli ima) és konventmise
18:30 Vesperás (esti ima)
19:00 Előesti szentmise

Vasárnap

7:30 Laudes (reggeli ima)
8:00 Konventmise
9:30 Szentmise
18:30 Vesperás (esti ima)
19:00 Szentmise

Kórus Galéria

375 éves a Bencés templom

215 éves a bencés jelenlét Győrben

Engedd, hogy megnyugodjam a Te akaratodban és elcsöndesedjek. Akkor a Te örömöd fénye fogja átmelegíteni az életemet. Ennek tüze ég majd a szívemben és kisugárzik belőle a Te dicsőségedre. Ez az, amiért élek. Ámen, ámen.
Thomas Merton